Haarverlies bij ziektes

Haarverlies kan ook ontstaan door een bepaalde ziektes, hormoonbehandelingen, chemokuren of door het gebruik van zware medicijnen, waardoor het lichaam zware klappen krijgt te verduren om te herstellen. Dit heeft ook vaak invloed op het haar, waarbij haaruitval het gevolg kan zijn.

Telogeen Defluvium

Wanneer ongebruikelijk veel haren tegelijk in de telogene fase (rustfase) terecht komen vallen veel haren uit. Dit is meestal over de hele hoofdhuid verspreid. Er word dan ook opgemerkt dat er relatief veel haar uitvalt: haar op het kussen, in het afvoerputje van de douche etc. Soms is deze vorm van haaruitval zo hevig dat de schedelhuid goed zichtbaar wordt door de overgebleven haren heen. Deze 'synchronisatie' van de haargroeifasen die leidt tot het telogeen defluvium is meestal terug te voeren op een stressvolle gebeurtenis die 2 tot 4 maanden voor het begin van de haaruitval plaatsvond. Dit kan bijvoorbeeld zwangerschap zijn, maar ook een koortsende ziekte of momenten van ernstige psychische stress. Meestal herstelt de haargroei zich weer binnen een jaar. Dit herstel kan helaas niet altijd volledig zijn.

Haarverlies door medicijnen

Indien u korte of lange tijd (zware) medicijnen moet gebruiken, kan het zijn dat u tijdelijk meer haarverlies heeft. Vaak zijn dit medicijnen die worden verstrekt voor depressie, hartproblemen of hoge bloeddruk. Haaruitval door medicijnen komt doordat bepaalde medicijnen op de normale haarcyclus inwerken. De groeifase wordt hierbij voortijdig geƫindigd en de rustfase wordt gestimuleerd. Hierbij treedt dan ook sneller haarverlies op. Haaruitval door medicijnen ontstaat meestal een paar weken na de medicijninname. Afhankelijk van het soort medicijn, de dosering en de gevoeligheid van de persoon, kan de haaruitval door medicijngebruik gering tot zeer ernstig zijn. Kijk ook bij tijdelijk haarverlies voor meer informatie over haarverlies door andere tijdelijke oorzaken.

Haarverlies door chemotherapie

Haarverlies door chemotherapie komt vaak voor. Een chemokuur kan extreem haarverlies tot volledige kaalheid tot gevolg hebben. Dit is een zeer vervelende bijwerking. Haarverlies door chemokuur kan zich voordoen als steeds dunner wordend haar of grote plukken haar die uitvallen. Vaak begint de haaruitval om en nabij de derde week van de eerste chemobehandeling. Na de chemokuur kan het enkele weken of zelfs maanden duren voordat het haar weer enigszins aangroeit.

Voorbereiding haarverlies bij kanker

Indien u weet dat u meerdere chemokuren moet ondergaan, kunt u zich hier op voorbereiden. Misschien uw haren in een kort model laten knippen, een mooie muts, een mooie sjaal of hoed uitzoeken om uw hoofdhuid te bedekken. Besluit u alvast een pruik of haarwerk uit te gaan zoeken dan doet u er verstandig aan uw partner, een familielid of vriend bij het aankoopproces te betrekken. Zij kunnen u steunen in deze vaak toch moeilijke en emotionele beslissing.

Andere Hoofdbedekking

Bij Hairstudio de Oase kunt ook voor een mooie muts, hoed of sjaal terecht. Hairstudio de Oase heeft een brede keus aan hoofdbedekking waaronder mutsen van stofkunst.

Reserveren

Bij Hairstudio de Oase kunt u kosteloos een Haarwerk reserveren. Bijvoorbeeld als u in verband met een ziekte, een behandeling in het ziekenhuis moet ondergaan, waardoor haaruitval ontstaat. Voordat deze behandeling plaats vindt is het beter de haar mogelijkheden voor aanvullend haar te bespreken en alvast te reserveren. Zo weet u zeker dat het haar overeenkomt met uw wensen. Mocht u geen haar verliezen en het haarwerk dus overbodig zijn. Dan bent u bij Hairstudio de Oase niet gebonden.

Ik werk in 3 fasen:

In de eerste fase vindt een uitgebreid intakegesprek plaats waarin alle facetten aan bod komen die van toepassing zijn. Ik vind het zeer belangrijk om u goede informatie te geven. Uw wensen en verwachtingen worden besproken en de voor- en nadelen komen aan bod. Ook de kosten komen aan de orde. Afhankelijk van uw verzekering kunt u naast een basisvergoeding ook recht hebben op een aanvullende vergoeding. Ik heb contact met de zorgverzekeraar en regel voor u de aanvraag bij uw zorgverzekeraar. Vervolgens zult u een beslissing moeten nemen of u overgaat tot de aanschaf van een haarwerk.

Advies en hulp bij haarverlies door ziektes

Ik, Lisa Hengeveld ben gespecialiseerd in het adviseren en helpen van mensen die last hebben van haaruitval door ziektes of een chemokuur. In een gratis adviesgesprek heet ik u graag welkom bij Hairstudio de Oase in Purmerend en steun u bij het verwerken van uw haarverlies. Daarbij zal ik kijken wat de beste tijdelijke oplossing is voor uw haaruitval. Wilt u meer weten over de zorgverkering, of uw vergoeding berekenen?

 

Contact

Hairstudio de Oase
Abeltasmanplein 3
1448NL Purmerend
(De zorgcirkel lokatie Zuidland A-023)

 

Tel: 0299640553

Mobiel: 0612233162

Google map

Openingstijden

Haarwerksalon

Uitsluitend op afspraak,
Maandag t/m Zaterdag 
Ik kom ook aan huis en in het ziekenhuis

Kapsalon

Uitsluitend op afspraak,
dinsdag en donderdag 9:30 17:30 uur